Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Kanshebbers Etappe 7

Posted by wedden op 10/07/2008

Na enkele zuidwaartse ritten trekt de Tour karavaan in de tweede etappe door het Centraal Massief naar het westen.

Brioude is een historisch stadje met ongeveer 7.000 inwoners in het departement Haute-Loire, nog altijd in de regio Auvergne. Het ligt ongeveer 60km ten zuiden van Clermont-Ferrand en 80km ten westen van Saint-Etienne aan de Allier, wat een zijriviertje van de Loire is. Het is gesticht door de Romeinen als Brivas en duikt voor het eerst op in de geschiedenisboeken in 304 toen de christen Julien hier gedood werd omdat hij de lokale bevolking wilde bekeren, Julien werd een martelaar en later tot heilige verklaard. Op zijn sterfplaats werd een kapel gebouwd en in 480 een grote basiliek die meerdere keren verwoest en herbouwd is, de huidige basiliek stamt uit de 12e eeuw en is de grootste kerk van Auvergne. Dankzij Saint Julien, de beschermheilige van Auvergne, was Brioude tot diep in de middeleeuwen een belangrijke plaats in de Auvergne dat lange tijd deel uitmaakte van het hertogdom Aquitanië. Zo werden hier de Romeinse keizer Avitus (456) en hertog Guillaume I van Aquitanië ( 918 ) begraven, die laatste gebruikte de stad ook als munt voor zijn sterk zelfstandige Hertogdom dat onder hem haar hoogtepunt beleefde en praktisch heel zuid Frankrijk besloeg, hij had echter geen erfgenamen en na zijn dood viel het uit elkaar en verloor Brioude ook snel aan belang. Tegenwoordig is het een typisch Frans slaperig stadje dat vooral leeft van de lokale wijngaarden en met name de veeteelt. De basiliek van Saint Julien heeft echter een belangrijke waarde voor de Auvergne en elk jaar op 28 augustus wordt het festivan van Saint Julien georganiseerd waar tienduizenden mensen op af komen. Behalve Saint Julien komt ook Gilbert du Motier de La Fayette hier vandaan (beter gezegd: hij is geboren in het Château de Chavaniac dat vlakbij Brioude ligt), de la Fayette speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog als generaal van de Franse troepen en in de Franse revolutie als politicus. Met name in Amerika is hij een held, zo staat er een standbeeld van hem in Washington D.C. vlakbij het Witte huis en zijn er vele plaatsen, scholen en andere instellingen naar hem vernoemd. De Tour kwam hier nog niet eerder en er komen ook geen bekende wielrenners uit de streek.

Aurillac is met zo’n 30.000 inwoners de grootste stad van het departement Cantal, het zuidelijkste departement van Auvergne. Het ligt op de taalgrens van de twee talen die tijdens de middeleeuwen in Frankrijk gesproken werden, de Langue d’Oc in het zuiden (tegenwoordig bekend als Occitaans, nauw verwant aan het Catalaans) en de Langue d’Oil (dat in het Frans zou evolueren) in de rest van het land, samen met de Lingua di Si (Italiaans) werden deze drie hoofdtalen door de belangrijkste Italiaanse auteur ooit Dante Alighieri van elkaar onderscheden rond het jaar 1300.
Ongeveer 2 miljoen mensen (in een gebied met 14 miljoen inwoners) spreken tegenwoordig nog het Occitaans, voornamelijk in Frankrijk (en kleine gebieden in Spanje en Italië) ten zuiden van dit gebied. Aurillac heet in het Occitaans Orlhac en werd gesticht als Aureliacum door de Romeinen, het was een onbelangrijk plaatsje tot de 9e eeuw toen de heilige Saint Géraud er een kerk en abdij liet bouwen, hij is zelf ook begraven bij deze kerk. In de 10e eeuw werd Gerbert d’Aurillac onder de naam Silvester II (999-1003) paus. In de 16e eeuw werd de stad door protestante Hugenoten ingenomen tijdens een burgeroorlog, bijna de hele katholieke bevolking werd uitgemoord door deze Calvinisten. Tegenwoordig is Aurillac vooral bekend van de paraplu, ongeveer een kwart miljoen van deze mobiele regenschermen worden hier per jaar gemaakt. Bekende personen uit de vorige eeuw zijn oa. Paul Doume (president van Frankrijk in de jaren ’30), Marie Marvingt (oorlogsheldin en veelzijdig sportster begin vorige eeuw, staat bekend als “meest onderscheiden vrouw in de Franse geschiedenis”) en Olivier Magne, één van de beste Franse rugby spelers van de laatste 10 jaar.
Het is de 6e keer dat er een etappe aankomt in Aurillac, de Fransman Henry Anglade was in 1959 de eerste en de Spanjaard Eduaro Chozas was in 1985 de laatste winnaar, ook een Nederlander staat op de erelijst: Henk Lubberding won er in 1983. De veruit bekendste wielrenner uit de streek is Antonin Magne, de wereldkampioen van 1936 in Bern en de Tourwinnaar van 1931 en 1934. Hij was ook een markant ploegleider die oa. Louison Bobet, Rik van Steenbergen en Raymond Poulidor onder zijn hoede had.

https://i0.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/700/PROFIL.gif

https://i2.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/700/PROFILKMS.gif

De tweede etappe door het Centraal Massief telt vijf hellingen en het gaat weer de hele dag op en af. Gelijk vanuit de start wordt er al geklommen, met na 11km een bergje van 3e categorie en na 52km eentje van de 4e categorie. Het begint echter pas echt op twee bergjes van de tweede categorie die elkaar direct opvolgen, met nog 57.5km te rijden de Col d’Entremont (1210m hoog, 6.5km aan 4.7%) en na een korte afdaling direct er achteraan de zwaardere Pas de Peyrol (1588m hoog, 7.8km aan 6.2%), een pas op de uitdoofde vulkaan Puy de Maryt. Na een afdaling van 31km wordt het laatste klimmetje van de dag bedwongen, de korte maar steile Côte de Saint-Jean-de-Donne (822m hoog, 1.7km aan 9.9%) waarna eventuele aanvallers nog 9km moeten vechten om over de finishlijn in Aurillac aan te komen.

Een lastige etappe die werkelijk alle kanten op kan, op papier is het mooi voor de vroege vluchters maar als die binnen schootsafstand worden gehouden kunnen explosieve mannen op het laatste heuveltje dat zo in de Amtel Gold Race of Luik-Bastenaken-Luik past uit hun slof schieten. Het is zelfs niet uitgesloten dat, wanneer er niet te hard gekoerst wordt op de twee bergen van 2e categorie, dat de goed klimmende sprinters dit nog kunnen overleven.

Door: Mikel Acar / Wedden WordPress

Inzetten op de Tour? Unibet geeft je direct 50 euro gratis via ons! Klik dus snel, open een account en ontvang 50euro om in te zetten op deze etappe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: