Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Wedden op Paarden: Derby Duindigt

Posted by wedden op 12/07/2008

Ook in Nederland is de Derby de belangrijkste en meest prestigieuze ren voor een fokker, eigenaar, trainer of jockey om te winnen. Ieder land dat zichzelf op het gebied van de rensport respecteert, kent een eigen Derby. Zoals vrijwel alles wat zich binnen binnen de rensport afspeelt, ligt ook van de Derby de oorsprong in Engeland. De ren werd door de Engelse Jockey Club vernoemd naar de initiatiefnemer van deze ren, The Earl of Derby.

De eerste Derby op de Engelse renbaan Epsom onder de rook van Londen werd in 1780 verreden en gewonnen door het paard Diomed. Nog steeds wordt op Derby Day in Engeland, de eerste zaterdag in juni, een ren verreden met de naam Diomed Stakes.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd op de Renbaan Clingendael onder de rook van het huidige Duindigt de eerste Derby in Nederland verreden. De Derby is het hoofdnummer onder de klassiekers die ons land rijk is. De eerste werd destijds in 1897 gewonnen door de voshengst Rex, van de Britse eigenaar Johnstone. Kort nadat in 1911 de totalisator in ons land werd verboden, kreeg de volbloedfokkerij een enorme klap. De Derby verdween van 1913 tot en met 1943 van de agenda. Na de tweede wereldoorlog kende de rensport een opleving doordat er vele volbloeds vanuit Engeland werden geïmporteerd en samen met de tijdens de oorlog vanuit Frankrijk overgekomen volbloeds kreeg de fokkerij weer nieuwe impulsen. Zo konden de klassiekers, waarbij de Derby, in ere worden hersteld. Daar was in 1944 overigens nog weinig van te merken. Twee schimmels, Presto en Bibi, mochten onderling uitmaken wie de snelste was. Presto won en staat in de boeken als de langzaamste winnaar ooit.

Jaarlijks wordt deze ren op de tweede zondag van juli op Duindigt verreden. De Derby is net als in alle landen voorbehouden aan driejarige hengsten en merries. De afstand bedraagt 2400 meter, terwijl de merries een gewicht moeten meedragen van 56 kilo en de hengsten van 58 kilo in de vorm van de jockey met zadel. In het verleden werd de klassieker gewonnen door vermaarde Nederlandse jockeys als Pex, Van der Kraats, Van Dijk, Delbrassine en Vandeuren, die ieder de klassieker minstens twee keer wonnen. Vorig jaar was in ons land Jimmy Quinn actief, dit jaar maken meerdere Duitse topjockeys zich op voor de Derby.

Maar de belangrijkste trekpleister moet toch Adri de Vries zijn. De Nederlander staat bij onze oosterburen al jaren als absoluut topniveau bekend en rijdt in deze editie voor trainer Jan Pubben Oli James. De hengst liet in Duitsland al meerdere mooie dingen zien en won dit jaar al op de enige renbaan die Nederland nog rijk is. Vorig jaar was Pubben, de Koninklijk onderscheiden trainer uit Sevenum, ook al verantwoordelijk voor de Derbywinnaar, zijn elfde inmiddels. Duana won toen met de 21-jarige Stephen Hellyn, die nu voor Pubben in actie komt met Oh Landino. In ieder geval is de Derby van dit jaar met een dozijn deelnemers mooi bezet!

Er zijn zondag elf koersen, waarvan er acht worden gevuld door volbloeds. Waarmee wordt aangetoond dat de belangstelling voor die in Nederland helaas wat onderbelichte tak van sport er nog wel degelijk is. Als opener staat de Fortis (die bank werpt zich steeds nadrukkelijker op als ondersteuner van de sport) Epsom-prijs gepland, het voormalige Criterium der Driejarigen. Een soort Troost Derby derhalve. Ook hier komen de beide topjockeys Gary Hind (met Bravo Bolivar) en Adri de Vries (met Timm’s Diamant) aan de start. In de Fortis Sprint is Smoke Alarm niet alleen kansrijk, maar als schimmel met Terry Cain ook makkelijk te herkennen. Bewezen is dat de uitbetaling van schimmels op de totalisator om die reden altijd wat lager is dan zou mogen worden verondersteld. Vooral de niet reguliere bezoeker kiest voor een weddenschapje op een dergelijk makkelijk te herkennen paard.

Henri Ballering heeft zich met zijn Biesdeel Stud weer ingezet voor de Derby der Amateurs. Deze ren werd vorig jaar gewonnen door Le Soleil met de Alkmaarse Leonie Vethaak, die nu met Aligatou verschijnt. Daarmee lijkt prolongatie op voorhand een moeilijke opdracht in een veld van elf combinaties.

Het renprogramma wordt volgemaakt met twee rennen voor Arabische volbloeds en twee rennen die het programma afsluiten. In de voorlaatste ren vinden we Adri de Vries op de rug van Idole Summerland, vorig jaar nog tweede in de Derby. In de afsluiter rijdt de topjockey die zelfs in diverse oliestaatjes al een hippisch begrip is Special Surprise. De driejarige is een volle zus van Shanice Surprise, die vorig jaar de Productenren won. Zelf was Special Surprise dat jaar de sterkste in de Van Brienen Memoriaal.

Bij de dravers zijn de koersen eigenlijk opvallend massaal bezet. Vooral lokale coryfeeën zijn aanwezig, toch loont het ook voor trainers van elders blijkbaar om zich te melden. Zo treffen we in de tweede koers Wolment Schermer aan. De draver maakt na zijn geslaagde optreden tijdens de Paasmeeting in Alkmaar haar rentree na enkele maanden. Dat de merrie met vaste rijder Hans Crébas toen zelfs haar record aanscherpte, bewees dat ze bij haar eerdere zeges in Wolvega eigenlijk nog lang niet voluit was gegaan. Yason Boko (Robin Bakker), Wyatt Buitenzorg (Kurt Roeges) en Youngstar Mack (komt hij nog in beeld voor de draverversie van de Derby?) hebben reeds veel snellere records en bewezen ook te kunnen winnen.

In de vijfde koers verdedigt één deelnemer – na overigens pas één start – zijn ongeslagen status. Winello Toscana (André Bakker) won zijn debuutoptreden in Wolvega, maar in een veld van twaalf jonge paarden is nieuw succes nog niet zo makkelijk te verwezenlijken. Ook in de derde draverij van de dag heeft Jan-Ede Kuipers met zijn Stal Toscana een kanshebber in de vorm van Viduka Boko, die met Ruud Pools twee van zijn drie laatste opdrachten in winst omzette. De ruin is een halfbroertje van de bovenmodale stayer Ranzen Boko.

ERELIJST RECENTE WINNAARS DERBY

2007 Duana – eigenaar M.M. van der Heijden
2006 Aktion Power (DUI) – eigenaar Mevr. A. Gilgasch
Bron: AtFullSpeed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: