Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Kanshebbers Etappe 11 Tour

Posted by wedden op 15/07/2008

Na de eerste rustdag rijdt het peloton in deze laatste “Pyreneëen etappe” continu met de bergen binnen handbereik richting het oosten, deze worden echter opzichtig vermeden waardoor dit een ideale etappe lijkt voor aanvallers al zijn zelfs de sprinters niet kansloos.

Het peloton wordt op gang geschoten in Lannemezan (Lanamesa in het Gascon), een dorpje met ruim 6.000 inwoners even ten noordoosten van Bagnères-de-Bigorre waar de etappe van zondag al aankwam, het peloton hangt dus nog altijd in het departement Hautes-Pyrénées en de regio Midi-Pyrénées. Het is door de Romeinen gesticht als Ténarèze langs een belangrijke weg tussen Tolosa (Toulouse) en de ijzermijnen van Navarra, terwijl in dit gebied zelf zout gewonnen werd. In 1274 werd op deze inmiddels verlaten plaats een nieuwe nederzetting gesticht onder de huidige naam dat in de lokale taal zoiets betekend als “in het midden van de heide”, volgens oude legenden van de Gascogne zouden heksen en duivelaanbidders zich hier ophouden. Het was (is) een droog, kaal en winderig gebied op het plateau van Lannemazan waardoor het eeuwenlang tijd een klein en onbeduidend dorpje zou blijven dat het moest hebben van veeteelt. Pas bij de aanleg van de spoorlijn tussen Bayonne en Toulouse (1867) en autowegen tussen Lourdes en Toulouse, waar Lannemezan toevallig op de route lag, begon de handel en industrie een beetje op gang te komen. Met name tussen de beide wereldoorlogen komt het afgelegen dorpje tot bloei dankzij de bouw van een elektriciteitscentrale, een aluminiumfabriek en een groot psychiatrisch ziekenhuis (tegenwoordig de grootste werkgever), ook kwamen veel gevluchte Spanjaarden tijdens de Spaanse burgeroorlog en na het winnen van Franco van deze oorlog in dit plaatsje vlak over de grens terecht. De twee fabrieken, het ziekenhuis en de functie als verkeersknooppunt zijn heden ten dage de belangrijkste eigenschappen van Lannemezan. De lokale Saint-Jean-Baptiste kerk stamt uit de 14e eeuw en het dorp heeft ook een hippodrome waarop regelmatig paardenraces gehouden worden. De bekendste persoon uit Lannemezan is Paul-Henri de Le Rue (brons Winterspelen Turijn 2006 op onderdeel snowboard cross).
Nog nooit kwam er een Tour etappe aan in Lannemezan, wel was het drie keer een startplaats. In 1999 won David Etxebarria de etappe naar Pau, terwijl in 2002 en 2004 hier een etappe naar het Plateau de Beille startte, beide keren was Lance Armstrong de beste op deze zware aankomst.

De aankomstplaats Foix is de hoofdstad van het departement Ariège dat eveneens tot de regio Midi-Pyrénées behoort, met slechts iets meer dan 9.000 inwoners is Foix de kleinste departements-hoofdstad van Frankrijk. Het ligt tussen Toulouse en het dwergstaatje Andorra in op de plaats waar de riviertjes de Aget en de Ariège samenvloeien. Foix werd in 849 gesticht en groeide al snel uit tot het belangrijkste stadje tussen Toulouse en de Pyreneëen, in 987 wordt het beroemde Château de Foix gebouwd met de drie kenmerkende torens die nog altijd het gezicht van de stad vormen. Vanaf 1034 wordt Foix een klein graafschap en zetelen de graven van Foix in dit fraaie kasteel. In de hierop volgende eeuwen wordt het een broeinest van de Katharen die een uit Bulgarije overgewaaide gnostische vorm van het christendom volgden waarbij de god van de katholieken als slecht ervaren werd en Jezus Christus de ware god was. Uiteraard was dit niet acceptabel voor de katholieke kerk die dan ook oproepen tot een kruistocht tegen deze Katharen, ook wel Albigenzen genoemd. In 1209 en 1226 mislukken deze nog (waarbij zelfs de Franse koning Lodewijk VIII sneuvelt) ondanks dat hele steden werden uitgemoord (als voornaamste Béziers met 20.000 doden), maar in 1243 worden de laatste Albigenzen dan eindelijk verslagen in het Château de Montségur (20km van Foix) waarna de religie ondergronds gaat en begin 14e eeuw uitsterft.
De graven van Foix kwamen hierna op het hoogtepunt van hun macht en claimden het dwergstaatje Andorra dat officieel aan de bisschop van Catalonië toebehoorde, maar in de praktijk aan de heren van Caboet. De erfgenaam van de laatste Caboet was.. de graaf van Foix. In 1278 tekenen de graaf van Foix en de bisschop van Catalonië een verdrag waarbij ze beiden prinsen van Andorra zouden worden en de huidige grenzen van Andorra werden uitgetekend. De Franse titel ging naar verloop van tijd over naar de koningen van Frankrijk of sinds het afschaffen van de monarchie naar de andere staatshoofden waardoor op dit moment Nicolas Sarkozy co-prins van Andorra is! De macht van de graven van Foix blijft groeien en in 1302 krijgen ze ook het graafschap Béarn in handen, de graven verhuizen naar Pau en krijgen nog later ook Navarra in handen. De laatste graaf van Foix is de al vaker genoemde Henri IV die dus tevens graaf van Béarn, prins van Andorra én koning van Navarra was, hij werd als leider van de protestante Hugenoten katholiek om 1589 koning van Frankrijk te worden en de goddienstoorlogen te beëindigen, hiermee eindigde ook het graafschap Foix dat vanaf toen direct onder de Franse kroon viel. De rol van Foix is sindsdien beperkt gebleven tot een klein regionaal centrum zoals zovele kleine Franse stadjes.
De bekenste personen uit Foix zijn Charles de Freycinet (4x premier Frankrijk tussen 1879 en 1892) en de voetballer Éric Carrière (middenvelder van oa. Nantes, Lyon en Franse elftal met 10 interlands, tegenwoordig spelend bij Dijon).
Het is pas de eerste keer dat er een Touretappe aankomt in Foix, nadat het al de startplaats was van de rit naar Saint Lary du Soulan (Pla d’Adet) in 2001 waar Armstrong de concurrentie weer eens degradeerde tot figuranten, ook de bergetappe die Alexander Vinkourov vorig jaar in Loudenvielle-Le Louron won ging hier van start. De bekendste wielrenners uit deze streek zijn Jacques Dupont (Frans kampioen 1954 en ritwinnaar Dauphiné 1956) en de 17-jarige baanrenner Quentin Lafargue die alles wint wat er te winnen valt op de sprintnummers bij de junioren en een grote toekomst voorspeld wordt.

https://i0.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/1100/PROFIL.gif

https://i2.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/1100/PROFILKMS.gif

In deze etappe had, zonder al te veel om te rijden, makkelijk een aantal zware bergen beklommen kunnen worden. De organisatie kiest echter voor nog een veredelde rustdag met een relatief makkelijke tocht van west naar oost. Het klimmenu bestaat uit twee bergjes van de 3e categorie en er tussenin eentje van de 1e categorie.

De etappe is te verdelen in drie fases van zo’n 50km. Na de eerste vlakke 50km wordt de Col de Larrieu (662m hoog, 5.4km aan 3.8%) beklommen, 50 glooiende kilometers verder ligt de zwaarste klim van de dag, de Col de Portel (1432m hoog, 12.6km aan 6.8%). De laatste 57.5km zijn vrijwel volledig vlak en worden enkel onderbroken door de Col del Bouich (597m hoog, 5.2km aan 3.8%) op 22.5km van de streep.
In de laatste kilometers zitten wel enkele vals platte stroken die niet al te veel naam mogen hebben, al kan het in kopgroepje dat de hele dag in de aanval rijdt nog wel voor verschillen zorgen. Als er geen groepje wegblijft kan deze “bergrit” zomaar een massasprint met een half peloton worden.
Door: Mikel Acar / http://wedden.wordPress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: