Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Kanshebbers Etappe 14

Posted by wedden op 18/07/2008

Etappe 14: Nîmes – Digne-les-Bains (194.5km)

De laatste overgangsrit voordat de Alpen bereikt worden is op papier een stuk interessanter dan de vorige twee, start op bijna zeeniveau en aankomst aan de voet van het hooggebergte.

De start ligt in Nîmes waar ze in de vorige rit nog aankwamen, voor meer info over deze Romeinse stad verwijs ik dus door naar de voorbeschouwing van etappe 13.

De Tourkaravaan doet in deze etappe weer een nieuwe regio aan: Provence-Alpes-Côte d’Azur (Provençaals: Provença-Aups-Còsta d’Azur), een hele mond vol waardoor het ook wel afgekort wordt naar Paca of simpelweg de Provence genoemd wordt. Met zo’n 4.5 miljoen inwoners is het de 3e regio van Frankrijk. De hoofdstad is Marseille (820.000), andere steden met meer dan 100.000 inwoners zijn Nice (350.000), Toulon (170.000), Aix-en-Provence (140.000), kleiner maar wel zeer bekend zijn Avignon (90.000) en Cannes (70.000). Paca is de meest zuidoostelijke van het Franse vasteland en grenst aan Italië, bovendien wordt het dwergstaatje Monaco volledig omsloten.
Er wordt een dialect van het Occitaans gesproken, het Provençaals, en bestaat uit zeer veel historische gebieden zoals het voormalige graafschap Provence, de (tot 1791) pauselijke staat rondom Avignon waar de pausen zelfs enige tijd zetelden en het graafschap Nice dat tot het hertogdom Savoye behoorde en daarmee werd opgenomen in het koninkrijk Sardinië dat het in 1861 zou afstaan aan Frankrijk in ruil voor Franse erkenning van het nieuwe verenigde Italië. De kuststrook van dit gebied wordt ook de Côte d’Azur genoemd, oftewel de Franse riviera, dat natuurlijk bekend staat om de vele mondaine badplaatsen die het één van de rijkste toeristische gebieden ter wereld maakt. Lucien Aimar (1966) is de enige Tourwinnaar uit de regio die 3 renners in deze Tour aan de start in Brest had: Aurélien Passeron (Saunier Duval), Rémy Di Gregorio (Francaise des Jeux) en Rémi Pauriol (Credit Agricole).

Finishplaats Digne-les-Bains (Dinha in het Provençaals) heeft zo’n 17.000 inwoners en is daarmee na Manosque de grootste stad van het departement Alpes de Haute-Provence. Het ligt ongeveer 100km ten noordenwesten van Nice, beide steden zijn verbonden via de ‘Chemins de fer de Provence’, één van de laatste spoorverbindingen in Frankrijk die niet onder het beheer van het RFF (Franse equivalent van ProRail) valt. De stad ligt in een nauwe vallei omsingeld door het middengebergte dat hier honderden meters boven de stad uitstijgt, de enige uitwegen buiten het ‘open’ zuidwesten zijn de valleien van de rivieren la Bléone, le Mardaric en les Eaux-Chaudes die hier samen komen. Het is gesticht door de Gallische Bodiontici stam en de Romeinen veroverden het in 14 v.C. en noemden het Dinia. Het is altijd een rustig bergstadje geweest in het graafschap en later de provincie Provence zonder een al te grote rol in de geschiedenis. Wel waren de bisschoppen van Digne hier gezeteld, zij lieten de Cathédrale Notre-Dame-du-Bourg de Digne bouwen in de 9e eeuw, deze is in de 13e eeuw volledig herbouwd. De roman “Les Misérables” van Victor Hugo zich gedeeltelijk af in het rustige bergstadje dat het nog altijd vooral moet hebben van de warme waterbronnen waardoor het een kuuroord van enige betekenis is, ook groeien er op de weides in de omgeving verschillende lavendelsoorten in het wild waardoor de stad zichzelf de hoofdstad noemt van deze paarse plant met de welbekende geur. De bekendste zoon van Digne was de filosoof en astronoom Pierre Gassendi, hij legde de als eerste de baan van de planeet Mercurius vast in 1631. Het kunst en natuurmuseum van de stad zijn naar hem vernoemd, evenals een krater op de maan. Ook de ex-voetballer Alain Boghossian (wereldkampioen met Frankrijk in 1998, 26 caps/2 goals. Speelde bij oa. Marseille, Napoli, Samdoria en Parma) komt hier vandaan.

Jean Milesi (ritwinnaar Tour de Romandie 1965) komt uit de stad en is de enige bekende renner uit de streek.
Het is de 12e keer dat Digne-les-Bains in het rondeboek staat als aankomstplaats, de vorige elf aankomsten leverden allemaal een zege op voor een Fransman op één na: in 1969 won Eddy Merckx hier voor het eerst een tijdrit in de Tour die hij ook zou winnen. De eerste winnaar was Georges Speicher in 1933, 72 jaar later kwam er een Fransman op de Franse feestdag solo over de streep: David Moncoutié.

https://i0.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/1400/PROFIL.gif
https://i2.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/1400/PROFILKMS.gif

Zoals duidelijk te zien is op het profieltje trekt de Tourkaravaan in deze etappe van de kuststreek naar het middengebergte, desondanks valt het kwa klimwerk nog redelijk mee in deze etappe door de Provence.

Slechts twee klimmetjes van de 4e categorie onderbreken deze rit waar het verder eigenlijk bijna de hele dag vals plat omhoog loopt. De eerste 20 a 30km zijn de enige vlakke van de rit en worden afgesloten door een tussensprintje, het peloton is op dat moment niet ver verwijderd van de Mont Ventoux die ze letterlijk links laten liggen.
Na bijna 100 km vals plat en zo’n 400 hoogtemeters overwonnen te hebben wordt het eerste klimmetje van de dag genomen, de Côte de Mane (490m hoog, 1.1km aan 4.6%).
Na de afdaling van zo’n 15km ligt nog een tussensprintje te wachten, vanaf hier is het continu licht bergop met als afsluiter de Col de l’Orme (734m hoog, 2.4km aan 4.9%). Niet schokkend, maar met de lange vals platte strook ervoor zal het zeker pijn doen bij de mindere klimmers terwijl op 9km van de streep een ideale springplank vormt voor aanvallers die een sprintje willen ontlopen.

Door Mikel Acar / Wedden.wordpress.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: