Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Voorbeschouwing Etappe 16

Posted by wedden op 21/07/2008

Etappe 16: Cuneo – Jausiers (157km)

Na een welverdiende rustdag wordt Italië alweer verlaten om via twee enorme Alpenreuzen én het dak van de ronde terug naar Frankrijk te fietsen.

De start ligt echter nog in het Italiaanse Cuneo, deze ongeveer 55.000 inwoners tellende hoofdstad van de gelijknamige provincie ligt ongeveer 90km ten zuidwesten van Turijn en is de 6e stad van Piemonte. Het is een, voor Italiaanse begrippen, vrij jonge stad dat in 1198 gesticht werd door de markies van Monferrato tussen de Gesso en de Stura. Deze rivieren snijden elkaar diagonaal ten noorden van de stad dat hierdoor in een soort hoek ligt, de naam verwijst hier ook naar en betekend letterlijk vertaald wig.
In 1210 werd het veroverd door de markies van Saluzzo, de lokale bevolking verkreeg met hulp van de hertogen van Milaan in 1238 hun onafhankelijkheid maar werden in 1259 alweer overwonnen door het (Franse) graafschap Provence, tot het vanaf 1382 tot het hertogdom van Savoie zou gaan behoren dat een groot deel van de bergachtige Frans-Italiaanse grensstreek in handen had, Cuneo groeide snel uit tot één van de belangrijkste steden in het zuiden van Savoie vanwege de gunstige ligging aan de beide rivieren en als eerste stad van betekenis aan de Italiaanse kant van de zuidelijke Alpen. Ook nu nog is Cuneo een belangrijk verkeersknooppunt waar vrijwel alle grenspassen in dit gedeelte van de Alpen op aansluiten, zoals de Tenda, Maddalena (Fr: Larche), Lombarda en Agnello. Aan het centrale plein Piazza Galimberti staat de Santa Maria del Bosco kathedraal, gebouwd in de 2e helft van de 17e eeuw als een gewone kerk maar bij de installatie van het bisdom Cuneo in 1871 tot kathedraal gepromoveerd. Tegenwoordig staat de stad vooral bekend om de “Cuneesi”, met rum gevulde chocolaatjes. De mensen uit de stad worden eveneens Cuneesi genoemd, de bekendste zijn Giuseppe Peano (19e eeuwse wiskundige), Michele Ferrero (oprichter en eigenaar van het bedrijf Ferrero, bekend van merken als Nutella, Kinder en TicTac) en Flavio Briatore (de flamboyante eigenaar van het Formule 1 team Renault). Op sportgebied is vooral de volleybalclub Piemonte Cuneo Volley succesvol (4x bekerwinnaar en 2x winnaar van zowel de CEV Top Team Cup als de CEV Cup, de kleinere Europese bekertoernooien).
Al te bekende renners komen er niet uit deze streek die voor het eerst de Tour mag verwelkomen, wel was Cuneo 10x een aankomstplaats in de Giro met zowaar ook Nederlander op de erelijst: Cees Lute won er in 1964. De laatste aankomst dateert van 1998 toen Mariano Piccoli de beste was.

Terug in Frankrijk finisht deze etappe in Jausiers, met iets meer dan 1.000 inwoners de kleinste plaats die dit jaar de Tour mag verwelkomen. Het ligt in het departement Alpes-de-Haute-Provence van de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, ongeveer 25km ten oosten van Embrun waar de rit naar Prato Nevoso begon en ook de volgende etappe naar Alpe d’Huez zal starten. Jausiers komt voor het eerst in de geschiedenisboeken voor in 1151 in een reisdocument van ene Gauserio, het was niet meer dan een aantal hutten van herders en boeren in een verre uithoek van het graafschap Provence en zou pas in 1713 na het verdrag van Utrecht onder Frans bestuur komen. De enige kerk van het dorpje, de Église St Nicolas de Myre, stamt ook uit die tijd en het kasteel Château des Magnans werd pas in de 19e eeuw gebouwd. De bekendste personen uit de stad zijn de gebroeders Arnaud, zij stichtten begin 19e eeuw het plaatsje Arnaudville in de Amerikaanse staat Louisiana waar enkele honderden Fransen uit Jausiers en met name Barcelonnette zich vestigden die nog steeds een Franstalige gemeenschap vormen.
Jausiers ligt in de Ubaye vallei op de plaats waar de wegen van de bergpassen Col de la Bonette (vanuit het zuiden), Col de Larche (vanuit het oosten/Italië) en Col de Vars (vanuit het noorden) samen komen, ook de Col de la Cayolle en Col d’Allos liggen binnen handbereik. Ondanks dat men er al vaak doorheen reed was het nog nooit start of finishplaats. Het nabij gelegen skistation Pra-Loup was wel twee keer decor van een aankomst bergop. In 1975 zelfs een historische etappe: de laatste dag dat Eddy Merckx ooit in het geel reed! De Kannibaal kreeg een dag eerder de beroemde tik van een Franse toeschouwer op de Puy de Dome en was op Pra-Loup duidelijk aangeslagen; hij verloor bijna 2 minuten én het maillot jeune aan de Fransman Bernard Thévenet, Merckx werd nog wel tweede die Tour maar was nooit meer de oude. In 1980 verliep het een stuk beter voor onze zuiderburen, de vroege vluchter Jos de Schoenmaecker won de etappe naar Pra-Loup. Het was de etappe waar Joop Zoetemelk bergop ten val werd gebracht door zijn eigen knecht Johan van der Velde.
Er komen geen bekende wielrenners uit deze afgelegen bergstreek.

https://i2.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/1600/PROFIL.gif

https://i2.wp.com/www.letour.fr/PHOTOS/TDF/2008/1600/PROFILKMS.gif

Deze etappe is vergelijkbaar met de eerste rit in de Pyreneeën over de Peyresourde en Aspin: ook nu een vlakke aanloop, twee bergen in de finale en aankomst na een afdaling. Het verschil is dat de bergen nu niet van de 1e maar van de buitencategorie zijn. De lengte, maar vooral de zeer grote hoogte van deze twee Alpenreuzen zullen vermoedelijk tot een groter slagveld leiden.

Na precies 50km Italiaans vals plat en twee tussensprints doemt de Col de la Lombarde (2351m hoog, 21.5km aan 6.9% gem. en 16.8% max.) op. Het is pas de eerste keer dat ze over de pas heen rijden waarvan de top op de Frans-Italiaanse grens ligt, aan de Franse zijde ligt echter wel het skistation Isola 2000 (2010m hoog) waar ze in 1993 aankwamen. Miguel Indurain liet er de ritzege aan Tony Rominger, nadat ze samen de rest op lichte afstand hadden gereden.

Waar de Lombarde vanuit Frankrijk een zeer regelmatige klim is, is dit aan de Italiaanse zijde totaal anders. Verschrikkelijk steile stukken, vals plat en zelfs korte afdalingen, ze komen allemaal voor in de meest vreemde combinaties. Gelijk vanaf de voet is het al twee kilometer klimmen boven de 12%, hierna vlakt het iets uit tot 6.4% om gelijk weer naar de 10% te klimmen opgevolgd door een vals platte kilometer van 1.2%. Hierna komt echter een strook die zelfs in de Giro niet vaak voor komt, een kilometer van 16.8% ! De klim blijft rare kuren vertonen, want hierna is er gelijk een afdaling opgevolgd door een stuk van ruim 12%. Kilometers van 2.5%, 9.6%, 4.8%, 12.8%, het blijft maar heen en weer gaan op deze onbegrijpelijke col. De laatste 5km zijn nog het meest regelmatig, zo rond de 5% al zitten ook hier weer stukken van 8 en op het einde zelfs 9% in. De wegenbouwers moeten haast wel een grote hekel aan Frankrijk gehad hebben zodat ze de weg er naartoe met opzet zo vreemd maakten in de hoop dat niemand er overheen wilde rijden, of ze waren natuurlijk compleet stomdronken van de rum chocolaatjes uit Cuneo.
De veel logischere afdaling (21km aan 7.1%) loopt dus via Isola 2000 naar het dorp Isola in het dal, vanaf hier volgt er zo’n 15km vals plat tot de voet van de laatste gigant van de dag.

De Cime de la Bonette-Restefonds (2802m hoog, 25.5km aan 6.5% gem. en 15% max.) is het dak van de ronde waardoor de renner die als eerste de top bereikt de Souvenir Henri Desgrange krijgt. Volgens het bordje dat de Fransen op de top hebben geplaatst is de Col de la Bonette zelfs de hoogste weg van Europa, in realiteit behoort deze titel toe aan de Pico de Veleta (3367m) in de Sierra Nevada vlakbij Granada, maar dit is geen openbare weg. De Col de la Bonette is bovendien met 2715 meter ‘slechts’ de 4e bergpas van de Alpen (achter Iseran, Stelvio en Agnello), buiten de pas om is er echter een extra lusje naar de top van de berg aangelegd om de benodigde hoogtemeters te behalen. Formeel gezien mag de Cime de la Bonette zich daarom slechts de hoogste openbare, geasfalteerde, doorgaande weg van Europa noemen. En natuurlijk is het de hoogste weg waar de Tour de France ooit kwam, het is de 4e keer dat de Tour over haar absolute dak rijdt, zowel in 1962 en 1964 was de Adelaar van Toledo Federico Bahamontes als eerste boven op weg naar een bolletjestrui. De laatste keer dat men tegen deze berg opreed was in 1993 toen Robert Millar, die tegenwoordig door het leven gaat als vrouw, van de Nederlandse TVM ploeg de Souvenir Henri Desgrange greep. Ze kwamen toen wel van de (iets zwaardere) andere kant en gingen door tot Isola 2000 waar zoals gezegd Tony Rominger won voor Miguel Indurain.

De Bonette is op twee steile stroken na een veel regelmatigere beklimming dan de Lombarde, eigenlijk is de hele klim ongeveer 6% met enkele stukjes van ruim 4% en 7% wat nog vrij vloeiend in elkaar overloopt. Alleen halverwege na het dorpje le Pra wordt het steiler met kilometers van 8% en even zelfs even boven de 10% wordt de regelmaat onderbroken, op de top van de bergpas wordt er afgestoken naar het lusje langs de top voor de extra hoogtemeters, dit is dan opeens een veel smallere en steilere weg waar het stijgingspercentage richting de 15% gaat! Hier valt nog veel verschil te maken voordat de renners zich als een baksteen naar beneden kunnen laten vallen op de afsluitende afdaling.
Deze afdaling (23.5km aan 6.8%) tot in de straten van Jausiers is aan het begin en het einde niet zo steil, een procent of 5 a 6. Het lange tussenstuk is bijna continu boven de 7.5% met flinke stukken van boven de 8 en zelfs 9%. Een goede daler moet hier zeker verschil kunnen maken, zonder vlak stuk naar de finish zijn zorgen om stil te vallen ook niet nodig.

Door: Mikel Acar

Denk jij te weten wie morgen zal winnen? Bezoek dan Wedden op Sport en open een account!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: