Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Voorbeschouwing Etappe 21: PARIS!

Posted by wedden op 27/07/2008

Na een flinke verplaatsing van bijna 200km kunnen de overgebleven renners zich opmaken voor de traditionele grappen en grollen op weg naar Parijs, gevolgd door het spektakel op de beroemde Champs-Élysées in het centrum van de lichtstad.

Deze slotrit wordt volledig verreden in de hoofdstedelijke regio Île-de-France, met zo’n 11.5 miljoen inwoners de met afstand meest en dichtst bevolkte regio van Frankrijk. Het is ontstaan als het Pays de France dat in de 10e eeuw het persoonlijke domein van de Franse koning rondom Parijs was, in 1387 werd de naam veranderd omdat het woord ‘pays’ (land) inmiddels meer de lading had gekregen van natie dan gebied en de Franse natie uiteraard veel groter was dan slechts het gebied rondom de hoofdstad, de naam slaat op het “eiland” dat omsloten wordt door de rivieren Seine, Oise, Marne en Ourcq. In de Franse revolutie werd Île-de-France opgedeeld in departementen en zou de naam verdwijnen, tot de in 1961 gecreëerde regio “Région Parisienne” weer de historische naam kreeg in 1976.
Renners uit de regio die in deze Tour rijden zijn David Moncoutié (Cofidis), Christophe Riblon (AG2R) en Sandy Casar (Francaise des Jeux). Met zeven Tourwinnaars die bij elkaar negen keer de Grande Boucle op hun naam schrijven is het de best bedeelde regio van Frankrijk, niet gek met zoveel meer inwoners, wel opvallend dat slechts één van dit stel de Tour na de oorlog won. De zeven zijn: Louis Trousselier (1905), René Pottier (1906), Octave Lapize (1910), Henri Pellissier (1923), André Leducq (1930 & 1932), Georges Speicher (1933) en Laurent Fignon (1983 & 1984). De enige echte Parisiens van dit stel zijn Pellissier, Speicher en natuurlijk Laurent Fignon.

Lees de volledige voorbeschouwing

Tot volgend jaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: