Wedden op voetbal | Wedtips | Toto Tips | Wk Voetbal 2010

Wedden op Eredivisie, Jupiler League, WK Voetbal, Wednieuws, Toto tips, Wedtips

Voorbeschouwing Tour 2008

Posted by wedden op 03/07/2008

VOORBESCHOUWING TOUR DE FRANCE 2008: TERUGBLIK OP 2007

Het ene grote sportevenement is nog maar nauwelijks afgelopen of het volgende dient zich al weer aan. Op het werk worden de pooltjes weer ingevuld voor drie weken wielrennen door Frankrijk. Aanstaande zaterdag zal de Tour de France van start gaan in het Franse Brest.

De Tour-editie van 2007 was er een die bol stond van de dopingperikelen. De ploegen Astana en Cofidis moesten de Tour verlaten na een positieve dopingtest van een renner in de Tour en ook de renners Michael Rasmussen en Patrik Sinkewitz moesten met dopingperikelen de Tour verlaten.

Het dopingverhaal stond in schril contrast met de opening van de Tour in Londen. De proloog voerde de renners langs bijna alle toeristische trekpleisters in de Britse hoofdstad en werd gewonnen door Fabian Cancellara. Spartacus versloeg thuisfavoriet Bradley Wiggins. Ook in de derde etappe wist Cancellara te winnen, in de gele trui. Hierdoor verzekerde de Zwitser zich van het leidende tricot tot de eerste bergetappe.

In de eerste massasprint zorgde Robbie McEwen voor een opvallende comeback. De Australier kwam ten val en sloot op negen kilometer van de streep pas weer aan bij het peloton. Dankzij uitstekend werk van de ploeg van McEwen wist hij zich in de slotkilometer weer in een goede positie te positioneren, waarna McEwen vakkundig afrondde. Ook de aankomst in Gent leverde een verrassende winnaar op. Gert Steegmans klopte zijn eigen kopman Tom Boonen. Verder wist Boonen nog een etappe te winnen en won Filippo Pozzato de vijfde etappe, over heuvelachtig terrein, naar Autun. In die vijfde etappe kwamen de Astana-kopmannen Alexandre Vinokourov en Andreas Kloden ten val. Voor Vinokourov zal de val in deze etappe hem de hele Tour parten blijven spelen.

In de eerste bergetappe stal Linus Gerdemann de show. De Duitse coureur van T-Mobile reed op de Col de la Colombiere zijn medevluchters uit het wiel en finishte met veertig seconden voorsprong op Inigo Landaluze en 3.38 voorsprong op het peloton, wat de gele trui opleverde voor Gerdemann. De tweede bergetappe kende de eerste aankomst bergop in Tignes. Michael Rasmussen sloeg hier voor het eerst toe met een grote ontsnapping. De Deense klimgeit kreeg onder anderen T-Mobile-kopman Michael Rogers met zich mee, maar die viel er letterlijk tussenuit. Einde Tour voor Rogers. Rasmussen won ondertussen de etappe met drie minuten voorsprong op de eerste achtervolgers en vijf minuten voorsprong op Gerdemann. Rasmussen mocht de gele en de bolletjestrui aantrekken. T-Mobile moest deze etappe nog een klap incasseren. Sinkewitz moest de Tour verlaten na een positieve dopingtest voor de Tour. Hierop besloten ook de Duitse zenders ARD en ZDF de uitzendingen te staken. De laatste etappe door de Alpen leverde een verrassende overwinning op voor Mauricio Soler. De andere favorieten keken vooral naar elkaar.

In de etappe naar Montpellier was Christophe Moreau de grote verliezer. Na een relatief goede eerste anderhalve week gereden te hebben, werd de Fransman het grote slachtoffer van waaierformatie in het peloton. Moreau verloor 3.20 en zakte naar de veertiende plaats in het klassement. Het zou in de Tour niet meer goedkomen met Moreau, die uiteindelijk als 37e eindigde. Robert Hunter werd de eerste Zuid-Afrikaanse ritwinnaar ooit in de Tour, door de etappe in Montpellier te winnen. Tom Boonen won vervolgens de sprintetappe naar Castres en daarna was het woord weer aan de klassementsrijders.

De tijdrit in Albi, over heuvelachtig terrein, stond geprogrammeerd. De tijdrit leverde diverse verrassingen op. Zo maakte Alexandre Vinokourov een wonderbaarlijke comeback – later zou duidelijk worden hoe dat kwam – en wist Michael Rasmussen in zijn tijdrit Alejandro Valverde in te halen. Rasmussen wist tot ieders verbazing de gele trui te behouden in de Pyreneeen, waar de Deen een magistraal gevecht uitvocht met Alberto Contador.

De etappe met aankomst bergop op Plateau de Beille was een drama voor Vinokourov. De Kazach verloor ruim een half uur en mocht de ambities op het geel weer opbergen. Tussen Rasmussen en Contador ontstond ondertussen een fantastisch gevecht, die op Plateau de Beille in het voordeel van de Spanjaard werd beslecht. Een dag later herstelde Vinokourov zich echter op miraculeuze wijze en won zijn tweede etappe. Na zijn overwinning stond het Tour-peloton echter op zijn kop. Vinokourov was op bloeddoping betrapt na de tijdrit in Albi. Vinokourov en de gehele Astana-ploeg moesten de Tour verlaten.

Een dag later was de aankomstlijn boven op de Col d’Aubisque getrokken. Halverwege de rit sijpelde het nieuws door, dat wederom een renner betrapt was tijdens de Tour. Na de aankomst werd duidelijk dat het ging om de Italiaan Cristian Moreni. Moreni en de gehele Cofidis-ploeg werden hierop uitgesloten van deelname aan de Tour. Rasmussen won ondertussen op de Aubisque, na wederom een fantastisch gevecht met Contador. De Deen zou de slottijdrit ingaan met een voorsprong van drie minuten op Contador, ware het niet dat 25 juli ook een avond kende..

Die avond bracht nieuws dat de Tour nog heviger op zijn grondvesten deed schudden. De gele trui-drager Rasmussen werd uit koers genomen en ontslagen door de Rabobank-ploeg. De Deen zou gelogen hebben over zijn verblijfplaats. Hierdoor mocht Contador daags nadien opstappen als leider in de Tour. Rabobank ging ook gewoon door, al had Denis Menchov daar weinig zin in. De eigenlijke kopman voor de Tour de France stapte af en won enkele maanden later de Vuelta.

Michael Boogerd probeerde de Tour voor Rabobank nog een beetje te redden. In de achttiende etappe was de Hagenaar in zijn laatste Tour mee met de beslissende ontsnapping van vier coureurs, waaronder ook Axel Merckx. Sandy Casar gunde Boogerd echter geen ritzege. De Fransman van Francaise des Jeux wist zijn rit in extremis nog mee te graaien.

Na het wegvallen van Rasmussen, kende de Tour nog een spannend slot in de tijdrit. Contador had 1.53 voorsprong op Cadel Evans en 2.49 voorsprong op Levi Leipheimer. De Australier en de Amerikaan wisten in de tijdrit nog een groot deel van de voorsprong van Contador af te snoepen, maar strandden respectievelijk op 23 en 31 seconden van het geel. Het traditionele slotcriterium in Parijs leverde geen verschuivingen meer op in het klassement. Daniele Bennati won de slotetappe op de Champs Elysees en Contador mocht de gele en de witte trui meenemen naar Madrid. Tom Boonen won het puntenklassement, terwijl Mauricio Soler de beste klimmer was en dus de bolletjestrui won.
Bron: Sport1

Plaats een reactie